Διεθνές Συνέδριο

30.09.2013 - 01.10.2013 / Αθήνα - Ελλάδα

"Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές και Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο διεθνές συνέδριο “Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής” που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις 30/9 και 1/10/2013, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Creativity: Innovative Models of Production and Access”, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και δραστήριοι νέοι επιχειρηματίες έδωσαν το στίγμα τους σε ένα συνέδριο που κατάφερε να συνδυάσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις με την επίκαιρη καλλιτεχνική παραγωγή, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα νέων μοντέλων ανοικτής δημιουργίας και των όρων που αυτά προϋποθέτουν. 

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου “Creativity” εστίασε στην ανάδειξη της παραγωγικής δυναμικής των δημιουργικών κλάδων, όπως είναι ενδεικτικά η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και λογισμικού, η αρχιτεκτονική, το design, η παραγωγή πολιτιστικού περιεχομένου, η διαφήμιση. Από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε με μεγάλη σαφήνεια ότι οι δημιουργικοί κλάδοι έχουν πάψει πλέον να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, καθώς η συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση μπορεί να είναι μεγάλη. Η σημασία τους ως παραδείγματος παραγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι βασίζονται κατά κύριο λόγο σε συνεργατικά μοντέλα και ανοικτές δομές, με αυτοαναπαραγωγικό και ταυτόχρονα μαζικό χαρακτήρα.

Η ενίσχυση του «ανοικτού», με την έννοια της ανοικτής πρόσβασης, των ανοικτών δεδομένων, της ανοικτής πληροφορίας, του ανοίγματος σε νέα χρηματοδοτικά μοντέλα, είναι, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο συνέδριο, ένα αδιαμφισβήτητο εργαλείο στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας επιστημονικής, επιχειρηματικής αλλά και πολιτιστικής πραγματικότητας. Έννοιες όπως η τρισδιάσταση εκτύπωση, η υιοθέτηση νέων πρακτικών στην παραγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία αναλύθηκαν στην πράξη, μέσα από 3 workshops που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στην πρακτική εφαρμογή της «ανοικτότητας» τόσο στην τέχνη, όσο και στην επιχειρηματικότητα. Η παρουσίαση της νέας μεγάλης ομαδικής έκθεσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Εκ νέου», που ξεκίνησε στις 24 Οκτώβρη, καθώς και έργων αυτής που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ανέδειξε τον ρόλο των «κοινών» στη σύγχρονη εποχή, του «ανοικτού» και των νέων πηγών δημιουργίας αξίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση  προκάλεσε η εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΑ* των ομάδων City Index Lab και Energize, η οποία φιλοξενείται στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 30 Σεπτέμβρη και θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης «Εκ νέου», δηλαδή έως το τέλος του 2013. Το έργο αυτό λειτουργεί ως αυτόνομος σταθμός φόρτισης συσκευών και ποδηλάτων, ικανός να καλύψει καθημερινές ανάγκες χρηστών του «δημόσιου χώρου», καθώς συλλέγει ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ΑΚΤΙΝΑ* μετατράπηκε σε υπαίθριο εργαστήριο, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια 3d εκτυπωτές ανοικτού hardware, για την κατασκευή του μεγαλύτερου ψηφιακά κατασκευασμένου «καπέλου» του κόσμου, του Parasol. Το Parasol, καθώς και το σύνολο των έργων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, θα είναι επισκέψιμα έως το τέλος Δεκέμβρη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17019, Ρηγίλλης.

Οι συζητήσεις που ακολούθησαν, με αφορμή τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά και του Matthias Fritsch για τα όρια της ανοικτότητας, κατέδειξαν την ανάγκη για την εξέλιξη του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για το ουσιαστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή δημιουργίας. Την ίδια «απαίτηση των καιρών» επιβεβαίωσε και η συζήτηση για τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, όπως τις περιέγραψαν μια πλειάδα επιτυχημένων, επίμονων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως εθνικός φορέας με θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, διοργάνωσε το συνέδριο “Creativity” στο πλαίσιο του έργου "Creativity: Innovative Models of Production and Access" και των δράσεών του για την ανάδειξη και επανάχρηση της έγκριτης γνώσης. Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού που τίμησε τις εργασίες του συνεδρίου καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία αυτή και δίνει το έναυσμα για τη συνέχισή της μέσα από επόμενες αντίστοιχες δράσεις, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των δημιουργικών βιομηχανιών και την ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Το σύνολο των παρουσιάσεων των ομιλητών, καθώς και τα βίντεο από το συνέδριο, ανά ενότητα και ομιλητή, είναι διαθέσιμα στην ενότητα Παρουσιάσεις - Videos, ενώ επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στην ενότητα Φωτογραφίες. Επιπλέον, σύντομες συνεντεύξεις ομιλητών του συνεδρίου, σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα, τις δημιουργικές βιομηχανίες και τα νέα μοντέλα δημιουργίας μπορείτε να δείτε στην ενότητα Συνεντεύξεις.

Το έργο "Creativity: Innovative Models of Production and Access" χρηματοδοτείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συγκεκριμένα, από το  Πρόγραμμα «Πολιτισμός» (2007-2013).

ΕΚΤ
Διοργανωτής
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Βασ. Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα
partners fcf